Geplaatst op
Genoeg van de standard luxaflex? Tegenwoordig bestaan er gelukkig alternatieven hiervoor. Zo kan je kiezen uit rolgordijnen, plisségordijnen of lamellen bijvoorbeeld. Vandaag zetten we de plisségordijnen in de spotlights en laten we zien wat je ermee kan en welke varianten er bestaan.
Wat zijn plisségordijnen
Plisségordijnen bestaan uit een laag gevouwen stof die zich als een harmonica of accordeon opvouwt wanneer deze omhoog wordt getrokken. Ook staan plisségordijnen bekend om hun uiterlijk. De honingraat aan de zijkanten is kenmerkend voor de plisségordijnen. Verder zijn plissés erg stijlvol en kan deze zelfs met een verduisterende stof worden aangeschaft.
Naast het stijlvolle aspect bieden plissés ook op het gebied van isolatie een meerwaarde. Door de structuur (honingraat) en de plaatsing dicht tegen het raam zorgt het ervoor dat minder energie verloren gaat.
Soorten plisségordijnen
Binnen de plisségordijnen heb je verschillende soorten. Zo kan je kiezen uit:
- Top-down
- Top-down/ bottom-up
- Gordijnen met twee verschillende stoffen (Dag en nacht)
Top down
Gordijnen die je uitvouwt van boven naar beneden. Deze werkt eigenlijk hetzelfde als een rolgordijn. Je bedient de plissé met een trekkoord met koordrem.
Top down/ bottom up
Gordijnen die je uitvouwt van boven naar beneden én van beneden naar boven. Deze werkt als een accordeon. Zo heb je gehele controle over de gewenste lichtinval en je privacy.
Dag en nacht
Een plisségordijn met het dag en nacht systeem bestaat uit 2 plisségordijnen. Beide plisségordijnen zitten in 1 systeem boven elkaar en het voordeel is dat je kunt kiezen voor twee verschillende soorten stoffen of kleuren.
Zoals je kan zien zijn plisségordijnen beschikbaar in diverse soorten. Daarnaast worden ze vaak ook op maat gemaakt en kan je kiezen uit een enorm palet aan kleuren en diverse stoffen.
Welke soorten stoffen plisségordijnen zijn er?
Bij een plisségordijn met het dag en nacht systeem kun je kiezen uit twee soorten stoffen. In totaal zijn er 5 verschillende soorten stoffen. Je kunt allereerst kiezen uit:
· Een enkele stof
· Een dubbele honingraat stof
Verder kun je kiezen uit stoffen die de mate van transparantie aangeven:
Transparante stof
Een transparante stof betekent een doorzichtige stof. Het is een stof waar je doorheen kunt kijken. Een transparant plisségordijn wordt vaak gehangen in keukens en kantoren. De scherpte wordt uit de zon gehaald en er komt veel daglicht in de ruimte. Een transparant plisségordijn wordt ook wel gehangen in een woonkamer, vooral bij ramen waar er niet veel inkijk is (flats of appartementen) of waar de zon niet op schijnt. Een transparante stof is alleen mogelijk bij een enkele stof.
Licht doorlatende stof
Een licht doorlatende stof betekent dat de stof licht door laat, maar niet transparant is. Het is een stof waar je niet doorheen kunt kijken, maar wel licht doorlaat. Een licht doorlatend plisségordijn wordt vaak gehangen in een woonkamer. De stof laat voldoende licht door, maar houdt de scherpte uit de zon en je kunt niet door de stof heen kijken. Een licht doorlatende plisségordijn zorgt voor privacy, iets wat de meeste mensen graag willen in hun woonkamer. Een licht doorlatend plisségordijn hangt ook wel in keukens of kantoren, vooral bij ramen waar mensen veel langslopen of waar de zon veel op schijnt. Een licht doorlatende stof is mogelijk bij een enkele en dubbele honingraat stof.
Verduisterende stof
Een verduisterende stof betekent dat de stof de ruimte donkerder maakt. Een plisségordijn met een black-out stof laat geen licht door, maar een verduisterende stof kan wel licht doorlaten. Het percentage doorzichtigheid is dan minder dan 10% en daarom vallen de plisségordijnen in de categorie verduisterend. Een verduisterend plisségordijn wordt vaak gehangen in een slaapkamer of voor een raam waar veel zonlicht op schijnt. Een verduisterende stof is mogelijk bij een enkele en dubbele honingraat stof.